NAC

HTZ_Fan
Reactions:
Has thanked: 1 time

Re: NAC

Post autor: HTZ_Fan »

To inaczej - jak długo i jaką ilość trzeba spożywać omegi, by odczuć te pozytywne rzeczy? Bo jednak powinienem jakoś zauważyć wzrost tych zdolności kognitywnych, prawda? Albo mieć przekonanie o lepszej pamięci. Trudno mi sobie wyobrazić, iż takich rzeczy ktoś nie zauważył.
Omegę zastosowałem na polecenie lekarza. 2x2g miałem brać. Brałem 3x3g zazwyczaj 750mg kwasów w 1g. Wychodziło lekko ponad 6g EPA DHA dziennie przez okres 2 miesięcy. Zero efektów. Aktualnie konsumuję ok. 2-3g EPA DHA i efekt ten sam - zerowy.

Bolt
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Bolt »

Jak zauważysz lepszą pamięć roboczą w życiu codziennym? Wybacz, że wysnuję taki wniosek jednak zaryzykuję-zapewne nie wiesz jak działa i czym jest pamięć robocza jako proces poznawczy? To nie jest klasyczny noontrop który poprawi Ci działanie mózgu w zauważalny sposób jak np aderal. Mówimy o wolniejszym starzeniu się mózgu, większej neuroplastycznosci. Ochronie przed neurodegeneracja-czyli raczej wieloletnie utrzymanie pracy mózgu na względnie wysokim poziomie i wolniejszy spadek z wiekiem. Jak długo brać? Całe życie-największe różnice widać u osób, które przejawiały już pewne problemy poznawcze i miały niedobory omegi wtedy ta poprawa jest widoczna „gołym okiem”. Natomiast Ty jako młoda i zdrowa poznawczo osoba nie zauważysz tego, że myślisz, podejmujesz decyzje lub przypominasz sobie coś szybciej o kilka ms. Czy na codzień badasz ilość błędów poznawczych jakie popełniasz z powodu np braków pamięci roboczej? Raczej nie…to robimy w gabinecie podczas diagnostyki czy to jako psycholog poznawczy czy jako neuropsycholog. Myślę, że oczekujesz od omegi działania jak nitro a to raczej regularna wymiana oleju w silniku, aby ten służył latami bez utraty mocy etc.

HTZ_Fan
Reactions:
Has thanked: 1 time

Post autor: HTZ_Fan »

Czyli tak... mam brać, bo tak trzeba... bo są badania, ale samemu nie jestem w stanie dostrzec różnicy. Jak długo? Najlepiej całe życie... Świetne - głównie dla producenta. ;-) Takich supli must have, których efektów nie widać, choć są badania, że warto jest całe mnóstwo. Pensji mi nie starczy na nie wszystkie ;-) To może jednak daruję sobie te parę milisekund przewagi dzięki omedze i zaoszczędzę kilka lat pracy w perspektywie życia, aby nie wydawać kasy na omegę. Jakoś mam wrażenie, że lepiej mi to będzie służyć w kontekście zdrowia.
A wiesz - w silniku wymieniam olej regularnie. Widać różnicę gdy się dba o auto versus nie dba. Gołym okiem. Bez badań.

Awatar użytkownika
Ziki
Reactions:
Has thanked: 70 times
Been thanked: 39 times

Post autor: Ziki »

Totalnie nic nie rozumiesz a napisał bardzo konkretnie
Rób jak chcesz :)

Bolt
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Bolt »

HTZ_Fan pisze: 28 lip 2025, 19:26 Czyli tak... mam brać, bo tak trzeba... bo są badania, ale samemu nie jestem w stanie dostrzec różnicy. Jak długo? Najlepiej całe życie... Świetne - głównie dla producenta. ;-) Takich supli must have, których efektów nie widać, choć są badania, że warto jest całe mnóstwo. Pensji mi nie starczy na nie wszystkie ;-) To może jednak daruję sobie te parę milisekund przewagi dzięki omedze i zaoszczędzę kilka lat pracy w perspektywie życia, aby nie wydawać kasy na omegę. Jakoś mam wrażenie, że lepiej mi to będzie służyć w kontekście zdrowia.
A wiesz - w silniku wymieniam olej regularnie. Widać różnicę gdy się dba o auto versus nie dba. Gołym okiem. Bez badań.
Podaj mi trzy inne suplementy o tam szerokim spektrum działania, tak mocno przebadane oraz z zaleceniem użytkowania od narodzin po grób? Pomijam Wit D w naszym klimacie.

Możesz robić jak chcesz, mnie osobiście kilka lat życia z sprawniejszym mózgiem przekonuje. Mniejsza szansa na choroby otępienie etc. Zmniejszenie stresu oksydacyjnego itd itd. Twój wybór :). Natomiast nie zaśmiecajmy dalej bo to o NAC temat jednak :D

ODPOWIEDZ