To inaczej - jak długo i jaką ilość trzeba spożywać omegi, by odczuć te pozytywne rzeczy? Bo jednak powinienem jakoś zauważyć wzrost tych zdolności kognitywnych, prawda? Albo mieć przekonanie o lepszej pamięci. Trudno mi sobie wyobrazić, iż takich rzeczy ktoś nie zauważył.
Omegę zastosowałem na polecenie lekarza. 2x2g miałem brać. Brałem 3x3g zazwyczaj 750mg kwasów w 1g. Wychodziło lekko ponad 6g EPA DHA dziennie przez okres 2 miesięcy. Zero efektów. Aktualnie konsumuję ok. 2-3g EPA DHA i efekt ten sam - zerowy.
NAC
Re: NAC
Jak zauważysz lepszą pamięć roboczą w życiu codziennym? Wybacz, że wysnuję taki wniosek jednak zaryzykuję-zapewne nie wiesz jak działa i czym jest pamięć robocza jako proces poznawczy? To nie jest klasyczny noontrop który poprawi Ci działanie mózgu w zauważalny sposób jak np aderal. Mówimy o wolniejszym starzeniu się mózgu, większej neuroplastycznosci. Ochronie przed neurodegeneracja-czyli raczej wieloletnie utrzymanie pracy mózgu na względnie wysokim poziomie i wolniejszy spadek z wiekiem. Jak długo brać? Całe życie-największe różnice widać u osób, które przejawiały już pewne problemy poznawcze i miały niedobory omegi wtedy ta poprawa jest widoczna „gołym okiem”. Natomiast Ty jako młoda i zdrowa poznawczo osoba nie zauważysz tego, że myślisz, podejmujesz decyzje lub przypominasz sobie coś szybciej o kilka ms. Czy na codzień badasz ilość błędów poznawczych jakie popełniasz z powodu np braków pamięci roboczej? Raczej nie…to robimy w gabinecie podczas diagnostyki czy to jako psycholog poznawczy czy jako neuropsycholog. Myślę, że oczekujesz od omegi działania jak nitro a to raczej regularna wymiana oleju w silniku, aby ten służył latami bez utraty mocy etc.
Czyli tak... mam brać, bo tak trzeba... bo są badania, ale samemu nie jestem w stanie dostrzec różnicy. Jak długo? Najlepiej całe życie... Świetne - głównie dla producenta.
Takich supli must have, których efektów nie widać, choć są badania, że warto jest całe mnóstwo. Pensji mi nie starczy na nie wszystkie
To może jednak daruję sobie te parę milisekund przewagi dzięki omedze i zaoszczędzę kilka lat pracy w perspektywie życia, aby nie wydawać kasy na omegę. Jakoś mam wrażenie, że lepiej mi to będzie służyć w kontekście zdrowia.
A wiesz - w silniku wymieniam olej regularnie. Widać różnicę gdy się dba o auto versus nie dba. Gołym okiem. Bez badań.
A wiesz - w silniku wymieniam olej regularnie. Widać różnicę gdy się dba o auto versus nie dba. Gołym okiem. Bez badań.
Podaj mi trzy inne suplementy o tam szerokim spektrum działania, tak mocno przebadane oraz z zaleceniem użytkowania od narodzin po grób? Pomijam Wit D w naszym klimacie.HTZ_Fan pisze: 28 lip 2025, 19:26 Czyli tak... mam brać, bo tak trzeba... bo są badania, ale samemu nie jestem w stanie dostrzec różnicy. Jak długo? Najlepiej całe życie... Świetne - głównie dla producenta.Takich supli must have, których efektów nie widać, choć są badania, że warto jest całe mnóstwo. Pensji mi nie starczy na nie wszystkie
To może jednak daruję sobie te parę milisekund przewagi dzięki omedze i zaoszczędzę kilka lat pracy w perspektywie życia, aby nie wydawać kasy na omegę. Jakoś mam wrażenie, że lepiej mi to będzie służyć w kontekście zdrowia.
Możesz robić jak chcesz, mnie osobiście kilka lat życia z sprawniejszym mózgiem przekonuje. Mniejsza szansa na choroby otępienie etc. Zmniejszenie stresu oksydacyjnego itd itd. Twój wybór